Pages

30 August 2007

Pandan cake

jangan tersilap yo sbb kek nie cam sama rupa ngan chiffon pandan cake tapi sebenarnya ada kelainan sikit. bahan2 utk buat pandan cake nie pun tak susah. ntah napa mmg suka sgt makan cake perasa pandan nie mungkin sbb bau daun pandan ngan colour hijau tu yg menarik.

Bahan-bahan (loyang size 22cm):
240g butter
10g / 1 camb quick 75 atau ovalette
240g gula kastor
secubit garam
4 biji telur
290g tepung naik sendiri - diayak
60ml jus pekat pandan
1 camt pes pandan - jika suka
sedikit pewarna hijau

cara:
  • putar butter dan ovalette hingga kebang
  • masukkan gula dan garam, putar hingga gebu cam mat gebu ahak ahak
  • bubuh sebiji demi sebiji telur dan putar sebati
  • kemudian masukkan pula tepung, kacau rata2
  • akhir sekali tuangkan jus pandan, pes pandan dan pewarna hijau
  • ratakan adunan di dlm tin size 22cm yg dialas dengan kertas kalis minyak dan dilengser dengan mentega
  • bakar pada suhu 190C selama 1 jam atau hingga masak
note: kalau guna acuan silicone tidak perlu dilengser dengan mentega atau kertas kalis minyak. lepas diguna pastikan acuan tu di cuci dengan air panas jgn pulak yg tengah mengelegak lak mau cair acuan tu karang

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin