Pages

21 September 2007

Sweet sour fillet fish

Bahan-bahan:
600gm fillet fish - apa2 jenis kalau boleh biar ikan dori
1 1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu makan tepung jagung
air secukupnya

Bahan2 utk sos:
4 ulas bawang putih - ditumbuk
5 biji bawang merah - ditumbuk
3 sudu besar cili sauce
4 sudu besar besar tomato sauce
1 sudu teh gula
garam secukup rasa

cara:
  • gaulkan tepung jagung bersama air dan garam hingga sebati
  • masukkan ikan ke dalam campuran tepung dan kacau rata
  • gorengkan ikan hingga rangup dan berwarna kuning keemasan
  • angkat dan ketepikan
  • utk sos: tumiskan bahan2 yg ditumbuk dan masukkan kedua2 sos
  • kacau rata dan bairkan mendidih
  • selepas tu, masukkan ikan yg digoreng tadi dan gaulkan sebati bersama dengan campuran sos
  • akhir sekali tambahkan garam secukupnya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin