Pages

31 October 2007

Asam tumis ikan tenggiri

Bahan-bahan:
1 kg ikan tenggiri
2 sudu teh rempah kari ikan
1/2 sudu teh halba campur
2 helai daun kari
1/2 cawan air asam jawa
2 sudu teh kerisik
1 helai daun limau purut
garam secukup rasa

Bahan2 kisar:
15 batang cili kering
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu teh belacan
1 ketul kunyit hidup

cara:
  • panaskan kuali dan tumiskan semua bahan yg dikisar dan daun kari hingga naik bau
  • kemudian masukkan rempah kari ikan dan air asam jawa. gaulkan hingga sebati dan biarkan ia mendidih menjadi pekat
  • selepas itu, masukkan kerisik, halba campur dan ikan tenggiri. kacau sekali lagi dan biarkan ikan masak. masukkan garam secukup rasa
  • akhir sekali masukkan daun limau purut dan dan bendi mengikut citarasa masing2

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin