Pages

11 December 2007

Blueberry muffin resepi II

preparation time: 10 min
cooking time: 25 min

Bahan-bahan (6 jumbo size):
1 3/4 (180gm) cawan tepung - ayak
6 camb (70gm) gula
2 1/2 camt (12ml) baking powder - ayak
3/4 camt (4ml) garam
1 biji telur - dipukul sedikit
3/4 cawan (180ml) susu
1/3 cawan (80ml) minyak masak
3/4 cawan (120gm) fresh or frozen blueberries
1 camt (5ml) parutan lemon - ambil yg kuning sahaja (optional)

cara:

1. panaskan oven pada suhu 200C dan susunkan muffin cases ke dalam muffin pan. ketepikan

2. satukan tepung, garam dan baking powder yg telah diayak bersama2 dengan gula dan gaul rata. buatkan lubang ditengah2 dan ketepikan

3. di dalam jug atau mangkuk lain, satukan telur, susu, minyak dan whiskkan sekejap sehingga sebati

4. tuangkan adunan telur tadi ke dalam adunan tepung dan kacau sebati. jangan kacau terlalu lama cukup sekadar adunan sebati. adunan memang akan berketul2 sedikit kerana jika kacau adunan terlalu lama muffin akan jadi keras

5. masukkan blueberry dan parutan lemon ke dalam adunan dan kacau perlahan2 jangan overmixing

6. setelah itu bolehlah diisikan 2/3 adunan ke dalam muffin cases dan bakar selama 20 - 25 min atau sehingga bertukar jadi keperangan/masak

7. setelah masak bolehlah di keluarkan dari muffin pan dan sajikan dengan butter

note: the less you stir once you've combined the two mixtures, the better your muffins will be. (to a point overmixing is much more common than undermixing)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin