Pages

24 December 2007

Coffee cream & nut roll

Bahan-bahan:
100gm tepung naik sendiri - ayak
4 biji telur
100gm gula kaster
3 camb air
2 camt ovalette
1 camt esen vanila
50gm mentega cair

Butter cream icing:
125gm mentega
110gm gula aising
1 camb susu cair
2 camt instant coffee
2 camt air
badam secukupnya - dicincang

cara:

  • panaskan oven pada suhu 200C
  • lapiskan dulang pembakar yg berbentuk rectangular dengan kertas minyakpukul tepung, telur, gula, air, ovalette dan esen vanila di dalam mangkuk sehingga tepung menjadi kembang
  • masukkan mentega cair yg telah disejukkan ke dalam adunan tepung dan kaupbalikkan dengan menggunakan spatula sehingga sama rata
  • tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar selama 7-10 min
  • selepas bakar biarkan kek span sejuk
  • dengan perlahan terbalikkan kek span di atas kertas minyak yang bersih. tanggalkan kertas pelapik yg asal dan terbalikkan sekali lagi dan letakkan atas kertas minyak yg lain
  • dengan menggunakan pisau palet sapukan kek dengan butter cream dan taburkan dengan almond yg telah dicincang tadi
  • gulungkan kek perlahan2 bersama2 dengan kertas minyak dan simpan di dalam fridge selama 2 jam atau di dalam freezer selama 1 jam sebelum di potong
  • cara untuk menyediakan butter cream: pukul mentega, gula aising an susu cair sehingga kembang. larutkan instant coffee dengan air dan tuangkan ke dalam adunan. pukul lagi sehingga sebati

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin