Pages

22 December 2007

Rendang daging Negeri Sembilan

Bahan-bahan:
1kg daging - dipotong dadu
2cm halia - ditumbuk
2cm lengkuas - ditumbuk
3 keping asam keping
1/2 biji kelapa - perah untuk santan
2-3 camb kerisik
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
cili kering - bergantung pada kepedasan masing2
3 batang serai

cara:
  • panaskan minyak didalam kuali kemudian masukkan kesemua bahan2 kisar dan bahan2 tumbuk bersama daging. kacau sebati
  • biarkan sehingga air daging itu kering
  • kemudian masukkan santan dan serbuk kunyit. apabila santan agak kering baru masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
  • dan akhir sekali apabila daging dah hampir2 empuk masukkan kerisik
  • kacau rata, angkat dan sedia dihidangkan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin