Pages

17 December 2007

Vanilla cream cakes

Bahan-bahan (10-12 biji bergantung pada size muffin pan):
125gm mentega - pada suhu bilik
2/4 cawan (170gm) gula kaster
2 camt esen vanila
2 biji telur
1 1/2 cawan (170gm) tepung naik sendiri - diayak
1/2 cawan susu
1 cawan thickened cream
2 camb gula aising

cara:
  • panaskan oven pada suhu 190C. griskan muffin pan dengan mentega dan taburkan sedikit tepung supaya tidak melekat dan ketepikan
  • pukul mentega, gula dan 1 camt esen vanila sehingga gebu dan kembang sekurang2nya 3 min
  • masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
  • setelah itu masukkan tepung ke dalam adunan sambil dikacau dengan menggunakan spatula sehingga sebati
  • tuangkan susu dan kacau lagi sehingga adunan benar2 sebati
  • penuhkan 1/3 setiap muffin pan dengan adunan tadi dan bakar selama 15 min atau sehingga masak
  • untuk membuat cream: satukan cream, 1 1/2 camb gula aising dan 1 camt esen vanila ke dalam mangkuk dan kacau sehingga adunan sebati
  • potong bahagian atas cake dan sapukan cream di atasnya sambil ditutupi dengan bahagian yg telah dipotong tadi seperti di dalam gambar
  • taburkan 1/2 camb gula aising tadi dan bolehlah dihidangkan
Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin