Pages

24 March 2008

Char kuetiau resepi III


Bahan-bahan (5 org):
500gm kuetiau
300gm udang
200gm kerang atau kepah - direbus
150gm taugeh - dibuang ekor
5 ulas bawang putih - dicincang
1 keping fish cake/fish ball - dihiris nipis
3 biji telur
4 sudu makan bawang goreng
garam secukup rasa
100ml minyak masak

Bahan2 sos (disatukan):
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan kicap cair
1-2 sudu makan cili kisar
1 sudu teh kicap pekat
100ml air

cara:
  • panaskan minyak dalam kuali. goreng bawang putih hingga kekuningan
  • masukkan udang, fish cake dan dikacau rata
  • ketepikan
  • bubuh kuetiau dan kacau cepat2. masukkan bahan2 sos dan digaul sebati
  • kaup bahan gorengan ke tepi
  • pecahkan telur ditengahnya
  • biar selama 1 min sebelum menggaul semuanya sekali
  • bolehlah diletakkan garam sekiranya rasa kurang memuaskan
  • akhir sekali, masukkan kerang/kepah, tauge dan taburkan bawang goreng

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin