Pages

26 April 2008

Kari ayam cara sihat


Bahan-bahan (hidangan 6 org):
1.6kg ayam - dipotong dan dibuang kulit dan lemaknya
2oz serbuk kari ayam - gaul dengan ayam dan biarkan selama 1/2 atau 1 jam
1/4 cawan air
1oz serbuk kari ayam - dicampur menjadi pes
2 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
1 keping bunga lawang
5 biji buah pelaga
1/2 cawan air - untuk ditambah dalam masakan
2 cawan susu rendah lemak
2 sudu makan santan
1 biji bawang besar - dihiris
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
2 biji tomato - dibelah 6
1/2 sudu teh garam
1 tangkai daun bawang - dipotong sepanjang 1 inci
4 sudu makan minyak tidak tepu - minyak zaitun atau canola

Bahan2 dikisar:
1 ibu jari halia
2 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

cara:

1. gaulkan potongan ayam yang telah dibuang kulit dan lemak dengan 2oz serbuk kari ayam dan biarkan sebati selama 1/2 atau 1 jam
2. panaskan periuk dan minyak masak. tumiskan daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga wangi, lalu masukkan bahan2 yang telah dikisar bersama hirisan bawang besar, diikuti dengan pes kari dan ayam. kacau selama 1 min
3. masukkan 1/2 cawan air, susu rendah lemak dan kacau hingga rata dan biarkan ia mendidih
4. masukkan potongan tomato, serbuk lada sulah dan garam. kacau lalu tutup periuk dan biarkan hingga ayam benar-benar masak
5. masukkan santan lalu dikacau rata
6. sebelum dihidangkan, buang minyak yang bertakung di permukaan lauk dan taburkan potongan daun bawang

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin