Pages

19 August 2008

Ikan masak lada nyonya

Bahan-bahan (5 orang):
500gm (1 ekor sederhana) ikan tenggiri - dipotong 5 keping
30gm (3 sudu makan) minyak sayuran - untuk menumis
2gm lada hitam - ditumbuk
20gm asam jawa diramas dengan air dan tapiskan
375ml (1 3/4 cawan) air
bendi atau tomato
garam secukup rasa

Bahan2 kisar:
10 biji bawang merah

1 ulas bawang putih
2cm kunyit hidup
1cm lengkuas
2 helai cili kering - nak pedas boleh lebihkan
2 batang serai
5 biji buah keras
5gm belacan - jika suka

cara:

1. panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan2 kisar sehingga garing
2. masukkan lada hitam yang telah ditumbuk dan teruskan menggoreng sehingga wangi
3. kemudian masukkan pula air asam jawa dan biarkan menididih perlahan2
4. masukkan pula ikan, air (nie agak2lah kalau nak pekat atau cair) dan garam secukup rasa
5. akhir sekali masukkan bendi atau tomato yang telah di belah 4
6. biarkan sehingga ikan masak. padamkan api dan hidangkan bersama2 dengan nasi putih dan ulaman

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin