Pages

10 August 2008

Peach layered sponge cake


Bahan-bahan:
4 biji telur - pada suhu bilik
100gm gula kastor
4gm garam
140gm tepung kek
30gm salad oil/vegetable oil/canola oil
30gm susu segar

Filling:
1 cawan whipping cream
1 tin peach slices

cara:

1. ayakkan tepung dan ketepikan
2. griskan tin kek size 18/20cm dan taburkan dengan sedikit tepung, ketepikan
3. pukul telur dan gula dengan electric mixer dengan high speed selama 5-7 min sehingga gebu dan kembang. kemudian pukul lagi selama 1-2 min dengan slow speed
4. kaupbalikkn tepung ke dalam adunan sehingga sebati
5. campurkan 1/3 adunan dengan salad oil dan kacau rata. tuangkan semula ke dalam remaining batter dan kacau sebati
6. masukkan susu segar ke dalam adunan dan kacau rata
7. tuangkan adunan ke dalam tin dan bakar pada suhu 180C selama 35 min atau sehingga masak
8. keluarkan dari oven dan biarkan sejuk. potongkan kek kepada dua atau tiga keping bergantung pada size tin yang digunakan
9. untuk menyediakan filling: pukul whipping cream sehingga gebu dan kembang. sapukan ke atas lapisan kek yang pertama dan susunkan peach
10. lakukan dengan lapisan seterusnya jika kek dipotong 3 lapis
11. sapukan lapisan atas kek dengan whipping cream dan hiaskan ikut suka

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin