Pages

17 September 2008

Ayam masak paprik resepi II

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil atau ikut suka
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 biji bawang besar - dimayang
2 batang serai - dititik
2 biji buah tomato - dibelah 4
5 biji cili padi - ditumbuk (boleh tambah kalau suka pedas)
2 biji limau kasturi - diambil jusnya (kalau tak ada limau kasturi boleh guna limau nipis)
5 helai daun limau purut - disiat2
7 sudu besar sos cili
6 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
sedikit bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
air secukupnya
garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

cara:
  1. panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam setengah masak, jangan terlalu garing
  2. masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk berserta dengan cili padi. kacau sekejap
  3. kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap manis. kacaukan sebati dan biarkan mendidih sekejap. masukkan pula sedikit air (nie bergantung pada kepekatan dan kecairan kuah mengikut suka masing2)
  4. selepas itu masukkan serai, daun limau purut dan semua jenis sayuran. kacaukan dan bila mendidih barulah dimasukkan buah tomato dan bawang besar
  5. semasa menghidang barulah diperahkan jus limau

source: mak lang

2 comments:

BAROKAH said...

saya nak cuba resepi nih...

BAROKAH said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin