Pages

23 September 2008

Bihun goreng

Bahan-bahan (4 org):
1/2 paket bihun - dicelur air panas dan ditoskan ataupun direndam semalaman
100gm daging - dihiris nipis
100gm udang
4 biji telur
4 sudu makan kicap
7 sudu makan sos tomato
1/4 cawan air
secekak sawi - dipotong selebar 2 inci
50sen taugeh - dibuang ekor
garam secukup rasa
gula secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
1 biji bawang besar
3 biji cili merah
7 biji cili padi merah/hijau

cara:
  • panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan gorengkan telur, pecah2kan seperti scrambled egg. jangan terlalu kering biarkan sedikit basah. angkat dan ketepikan
  • tambahkan sedikit minyak dan tumiskan bahan2 kisar dengan api yang sederhana kecil
  • kemudian masukkan daging dan gaulkan rata
  • masukkan 1/4 cawan air dan tumis rempah sehingga naik bau dan dagingnya empuk
  • kemudian masukkan pula kicap, sos tomato, garam, gula dan serbuk perasa. gaulkan rata
  • bila rempah sudah masak dengan betul, barulah dimasukkan bihun dan gaulkan sebati
  • masukkan telur dan juga sawi
  • gaulkan lagi supaya semua bahan sebati
  • akhir sekali barulah dimasukkan taugeh dan gaulkan rata
  • angkat dan hidangkan
  • taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup jika suka

source: D

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin