Pages

15 October 2008

Ayam masak merah resepi II

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil
kacang peas
1/2 labu bawang besar - dipotong bulat
garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
10 tangkai cili kering
5 biji cili hidup
3cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 batang serai
4 biji buah tomato
2 sudu besar sos tomato

cara:
  1. ayam dilumurkan dengan garam dan serbuk kunyit
  2. goreng separuh masak dan ketepikan
  3. dengan menggunakan minyak yang sama tumiskan bahan2 kisar sehingga garing
  4. setelah itu masukkan ayam goreng tadi, kacang peas, bawang pesar, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
  5. gaulkan semua bahan sehingga sebati
  6. angkat dan hidangkan

note: ayam masak merah nie lebih sedap jika dimasak malam sebelumnya kerana rempahnya akan jadi lebih sebati

source: k.hanieliza

1 comments:

nurhuda_cahayapetunjuk said...

assalamualaikum..

Kak noreen..wahh sedapnya ayam masak merah tu..hantarlah kat sini sikit he he he

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin