Pages

15 October 2008

Ikan tenggiri bersambal

Bahan-bahan:
3 keping ikan tenggiri
1 labu bawang besar - dihiris bulat
1 biji buah tomato - dipotong 8
sedikit serbuk kunyit
garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
1 labu bawang besar
3 batang cili merah
7 biji cili padi merah
7 biji cili padi hijau
1 inci belacan

cara:
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan serbuk kunyit dan garam
  • goreng dan ketepikan
  • kemudian dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan bahan2 kisar dengan menggunakan api yang sederhana kecil sehingga bangkit baunya
  • pastikan rempah sentiasa dikacau
  • bila rempah sudah mula kering dan garing, masukkan garam, gula dan serbuk perasa
  • kacau rata
  • masukkan pula bawang besar dan gaulkan sebentar
  • setelah itu masukkan ikan goreng tadi an gaulkan sehingga ikan sebati dengan rempahnya
  • akhir sekali masukkan buah tomato
  • gaul rata dan biarkan buah tomato layu sedikit
  • angkat dan hidangkan bersama2 dengan nasi putih dan ulam2an

source: D

1 comments:

Anonymous said...

kak noreen,bulan2 posa ni,saya tengok sambal ikan ni meleleh lak air dalam mulut..kuang kuang..hish his... sedap sungguh.hari ni jugak saya masak ni!>...akak selalu jadi inspirasi saye..

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin