Pages

7 October 2008

Kung pao fillet 'o' fish

Bahan-bahan:
isi ikan merah atau ikan dori - dipotong kiub dan digaulkan bersama2 dengan garam, serbuk lada sulah dan tepung jagung
1 labu bawang besar - dihiris bulat
3 ulas bawang putih - diketuk
2 inci halia - diketuk
1 sudu besar cili kisar atau serbuk cili
air asam jawa secukupnya
5 tangkai cili kering - dipotong dua dan direndam
2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
2 camt sos Lea Perrin & worchestershire
nenas - dipotong kiub
timun - dibuang empulur dan dipotong kiub
buah tomato - dipotong kiub
kacang gajus - digoreng sekejap

cara:
  • ikan yang telah siap dilumur tadi di goreng dengan minyak terendam sehingga garing. ketepikan
  • panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan semua jenis bawang sehingga layu
  • kemudian masukkan cili kisar dan air asam jawa. tumis sehingga naik minyak
  • setelah itu masukkan pula semua jenis sos dan tumis sehingga kuah likat dan pekat. tambahkan sedikit air jika hendakkan kuah lebih
  • masukkan garam dan gula secukup rasa. gaulkan sebati
  • kemudian masukkan ikan goreng tadi bersama2 dengan cili kering
  • akhir sekali barulah dimasukkan nenas, timun, buah tomato dan kacang jagus
  • kacaukan semua bahan supaya sebati
  • hidangkan bersama2 dengan nasi putih dan lauk pauk yang sewaktu dengannya

source: rinnchan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin