Pages

2 December 2008

Buttery orange cake


Bahan-bahan:
250gm mentega - biar pada suhu bilik
2 camb parutan buah orange
330gm gula kastor
4 biji telur
225gm tepung naik sendiri (self-raising flour)
75gm tepung gandum
180ml jus orange

cara:
  1. panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 150C
  2. griskan tin kek size 22cm dan taburkan sedikit tepung supaya senang nak keluarkan kek nanti. ketepikan (cara ikut masing2)
  3. ayakkan kedua2 tepung dan ketepikan
  4. masukkan mentega, parutan buah orange dan gula ke dalam mangkuk adunan
  5. pukul dengan electric mixer sehingga kembang dan gebu
  6. masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
  7. kemudian masukkan tepung diselang-selikan dengan jus orange sebanyak dua kali
  8. kaupbalikkan aduanan sehingga sebati
  9. tuangkan ke dalam tin kek dan bakar pada suhu 150-160C selama 1 jam 10 min atau sehingga masak
  10. setelah masak tutupkan api oven dan biarkan kek di dalamnya lebih kurang 10 min
  11. kemudian barulah dikeluarkan dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan

note: kalau buat separuh je adunan guna tin kek bersaiz 18cm

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin