Pages

6 January 2009

Ayam kalasan

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong 8 atau ikut suka masing2
500ml santan - dari 1 biji kelapa
1 sudu makan kicap manis
1 sudu teh serbuk kunyit
garam & gula secukup rasa
minyak masak

Bahan2 A - ditumbuk kasar:
6sm lengkuas
5sm halia
4sm kunyit hidup
5 ulas bawang putih
5 batang serai
2 biji bawang besar

cara:
  1. perap ayam bersama kicap, serbuk kunyit dan garam selama 1 jam
  2. kemudian rebus ayam dengan santan dan bahan2 A
  3. tambah gula dan garam secukup rasa
  4. bila ayam setengah masak, angkat ayam dan letakkan di dalam penapis
  5. toskan bahan2 rebusan tadi dan ketepikan
  6. panaskan minyak, goreng ayam hingga keemasan
  7. angkat dan letakkan di dalam pinggan
  8. dengan menggunakan kuali yang sama gorengkan pula bahan2 rebusan yang ditapis di dalam minyak tadi
  9. bila sudah garing, angkat dan taburkan di atas ayam tadi
  10. hidangkan bersama2 dengan nasi dan lauk-pauk
  11. sedap dimakan ketika panas

source: puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin