Pages

17 January 2009

Raspberry napoleon

Bahan-bahan:
1 sheet puff pastry (10x10 inch)
1 cawan fresh raspberries
1 cawan whipping cream
4 camb gula aising
1 camb gula pasir

cara:
  1. panaskan oven pada suhu 180C
  2. potong puff pastry kepada size rectangles (2x1 inch) dan letakkan di atas baking tray
  3. bakar selama 20 min atau sehingga keperangan
  4. keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
  5. sementara itu pukul whipping cream bersama gula aising sehingga kental dan gebu
  6. simpankan di dalam fridge
  7. masukkan separuh cawan raspberry bersama gula pasir ke dalam mangkuk tahan panas
  8. masak selama 10 min atau sehingga menjadi jus. angkat dan biarkan sejuk
  9. ambil satu keping puff pastry tadi dan bahagikan 3
  10. kemudian ambil sekeping (dari 3 keping tadi) dan sapukan whipping cream ke atasnya
  11. ambil sekeping lagi puff pastry dan letakkan ke atas whipping cream tadi. lakukan sehingga habis puff pastry
  12. sapukan whipping cream ke atas layered puff pastry yang atas dan letakkan raspberry
  13. taburkan icing sugar ke atasnya dan letakkan jus raspberry disekelilingnya
  14. lakukan sehingga habis
  15. sesuai dihidangkan sebagai minuman petang

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin