Pages

22 March 2009

Soto resepi I

Bahan-bahan (5-6 orang):
1/2 ekor (900gm) ayam - dipotong dua
1 sudu besar rempah serbuk sup
9-10 cawan air atau 2.5 liter air
garam secukupnya

nasi impit secukupnya
kacang goreng secukupnya
taugeh secukupnya
suhun goreng secukupnya
daun bawang - dihiris
daun sup - dihiris
bawang goreng secukupnya

Bahan2 penumis:
3cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih

Bahan2 kisar:
4-5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia
1cm lengkuas
1 batang serai
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu kecil lada sulah
2 biji buah keras

Bahan2 sambal kicap:
10 biji cili padi
7 sudu besar kicap manis
1 ulas bawang putih

Bahan2 untuk pegedil - lihat resepi disini

cara:
  1. panaskan minyak
  2. tumis bahan2 penumis sehingga wangi
  3. kemudian masukkan bahan2 kisar dan serbuk sup
  4. goreng sehingga wangi dan garing
  5. masukkan air, ayam dan garam secukup rasa
  6. masak dengan api yang sederhana sehingga ayam empuk
  7. setelah ayam masak keluarkan dan toskan
  8. ambil isinya dan siat2kan dan ketepikan
  9. masukkan semula tulang ke dalam sup tadi
  10. cara membuat sambal kicap: blend semua bahan sehingga halus
  11. cara menghidang: potong nasi impit dan masukkan ke dalam mangkuk
  12. masukkan suhun, taugeh, isi ayam, pegedil, kacang goreng, bawang goreng, daun sup, daun bawang dan sambal kicap
  13. tuangkan kuah sup dan hidangkan

source: noormasri

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin