Pages

2 April 2009

Ayam masak merah resepi III

Bahan-bahan:
1/2 kg ayam - dipotong kecil
4-5 sudu besar cili kisar - nak lebih pun boleh untuk dapat kuah yang banyak sikit
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar tomato puree
1/4 cawan susu cair atau susu segar
1 biji buah tomato - dibelah 4
kacang peas secukupnya
serbuk kunyit secukupnya
garam dan gula secukupnya

Bahan2 kisar:
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai
1/4 inci lengkuas


Bahan2 rempah tumis:
1/2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih

cara:
  1. perapkan ayam dengan garam dan kunyit serbuk sebentar
  2. kemudian goreng ayam separuh masak
  3. angkat dan ketepikan
  4. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 rempah tumis sehingga wangi
  5. masukkan bahan2 kisar dan cili
  6. tumis sehingga naik minyak dan garing
  7. kemudian masukkan sos tomato, tomato puree, garam, gula, susu dan sedikit air
  8. gaulkan semua bahan sehingga sebati
  9. setelah itu baru dimasukkan ayam goreng tadi dan kacau sehingga ayam masak dan kuah agak pekat
  10. bila hampir masak masukkan buah tomato dan kacang peas
  11. angkat dan taburkan dengan bawang goreng
  12. siap untuk dihidangkan dengan nasi tomato, nasi minyak dan sebagainya

source: noormasri

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin