Pages

7 May 2009

Ayam percik resepi III

Bahan-bahan:
2kg ayam - dipotong 4 atau ikut suka
3 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1/2 cawan air asam jawa
1 camt gula
1 camt halba
garam secukup rasa

Bahan2 kisar:
20 tangkai cili kering
4 ulas bawang putih
3cm halia
5 batang serai

cara:
  • masukkan semua bahan termasuk ayam ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana panas
  • kacaukan semua bahan sehingga sebati
  • masak sehingga ayam sederhana masak dan kuah tinggal sedikit
  • keluarkan ayam dan letakkan ke atas baking tray
  • bakar pada suhu 200C dan masak selama 20-30 min
  • sentiasa terbalikkan ayam supaya kedua2 belah ayam masak dan garing sekata
  • pastikan kuah sentiasa dikacau sehingga pekat
  • setelah masak bolehlah dihidangkan dengan nasi atau salad

note: ayam boleh juga digantikan dengan ikan tetapi tidak perlu dimasak bersama2 dengan semua bahan. ikan hanya sekadar dibakar/panggang dan percikkan kuah ke atasnya

source: k.hanieliza

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin