Pages

31 August 2009

Kuih kosui pandan lapis

Bahan-bahan:
Lapisan gula merah:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 sudu makan tepung pulut
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
3 cawan air
2 camt air kapur makan

Lapisan pandan:
7 helai daun pandan
150ml air
3/4 cawan gula pasir
400ml air
sedikit pewarna hijau - optional
150gm tepung beras
70gm tepung ubi
1 camt air kapur makan

kepala parut putih
sedikit garam

cara:
  • untuk lapisan gula merah: kisar semua bahan sehingga sebati dan tapiskan
  • ketepikan
  • untuk lapisan pandan: kisar daun pandan dengan 150ml air dan tapiskan
  • kemudian campurkan dengan semua bahan2 yang lain dan kisarkan
  • tapis dan ketepikan
  • lapikkan loyang ukuran 11 inci dengan plastik dan griskan dengan sedikit minyak supaya senang untuk keluarkan kuih
  • panaskan kukusan
  • sukatkan 1 1/2 cawan adunan gula merah dan tuangkan ke dalam loyang
  • kukuskan selama 10 min atau sehingga adunan keras sedikit
  • kemudian sukatkan lagi 1 1/2 cawan adunan lapisan pandan dan tuangkan ke atas lapisan gula merah yang telah dikukuskan tadi
  • lapiskan satu persatu sehingga habis kedua2 adunan digunakan
  • setelah masak keluarkan loyang dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong
  • sebelum dihidangkan gaulkan kuih dengan kelapa parut yang telah digaulkan dengan sedikit garam

source: k.rinnchan

1 comments:

KhinU Khine said...

Hi,

please may I have this recipe in english. my email address is: shwema1@gmail.com

many thanks

Emily

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin