Pages

17 August 2009

Mee soto

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
air secukupnya untuk merebus ayam
600gm mee kuning atau mee hoon - celurkan sekejap
300gm taugeh - dibuang ekor dan celurkan sekejap
2 biji ubi kentang yang telah direbus
4 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 helai daun salam (bay leaves)

Bahan2 kisar:
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar ketumbar biji - disangar
1 sudu makan jintan halus/manis - disangar
1 sudu kecil jintan kasar/putih - disangar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 inci lengkuas
6 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
5 biji buah keras
serbuk lada sulah/putih secukupnya

Bahan2 taburan:
bawang goreng
daun sup
isi ayam yang telah disiat2
pegedil

Bahan2 cili kicap:
15 tangkai cili padi
1 cawan kicap manis

cara:
  • rebus ayam di dalam periuk dengan air secukupnya
  • masukkan bahan2 kisar, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, daun salam dan masak sehingga ayam empuk
  • angkat ayam dan toskan
  • kemudian siat2kan ayam tadi dan ketepikan
  • didihkan lagi kuah soto dan masukkan garam dan serbuk lada sulah secukupnya
  • kisar ubi kentang rebus dengan sedikit kuah soto dan masukkan ke dalam kuah soto
  • kacau sehingga tidak berbentil dan sebati
  • renihkan sekejap sebelum dimatikan api
  • boleh jugak di panaskan periuk
  • tumiskan bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis sehingga naik bau
  • kemudian masukkan bahan2 kisar dan kacaukan sehingga garing
  • masukkan ayam, daun salam dan air secukupnya
  • renihkan sehingga ayam empuk
  • kemudian angkat ayam dan toskan
  • renihkan lagi kuah soto dan masukkan ubi kentang rebus yang telah dikisar dengan sedikit kuah soto
  • untuk cili kicap: kisar sehingga halus bersama2 dengan tangkai cili padi
  • cara menghidang mee soto: letakkan mee ke dalam mangkuk, letakkan daun taugeh, tuangkan kuah soto dan hiaskan dengan bahan2 taburan

source: k.rossya - diubah sedikit

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin