Pages

3 September 2009

Rempeyek resepi II

Bahan-bahan:
100gm tepung beras
100gm tepung jagung
200ml air atau lebih bergantung pada kecairan adunan

Bahan2 kisar kering:
1 sudu besar udang kering
1/2 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar jintan manis

2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
garam dan gula secukup rasa
kacang tanah secukupnya
ikan bilis - optional

cara:
  • ayakkan tepung beras dan tepung jagung
  • kemudian satukan semua bahan ke dalam tepung kecuali kacang tanah dan ikan bilis
  • kacaukan sehingga sebati
  • pandai2lah sesuaikan kecairan adunan
  • panaskan minyak yang banyak secukupnya dengan api yang besar
  • cara menggoreng I: ambil sesenduk adunan dan leretkan di tepi dinding sebelah dalam kuali tetapi jangan masuk terus ke dalam minyak
  • segera taburkan kacang tanah dan ikan bilis sebelum adunan mengeras
  • biarkan sehingga kepingan rempeyek lekang dan meluncur sendiri ke dalam minyak
  • goreng sehingga kacang masak dan kepingan rempeyek garing
  • cara menggoreng II dengan menggunakan senduk bulat: ambil sesenduk adunan, taburkan kacang tanah dan ikan bilis
  • dan tuangkan ke dalam kuali dan pastikan adunan tidak jatuh di satu tempat tetapi di seluruh kuali
  • goreng sehingga kacang masak dan kepingan rempeyek garing
  • angkat dan letakkan di atas kitchen towel supaya menyerap lebihan minyak jika ada

source: k.rinnchan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin