Pages

30 December 2009

Tuna rolls

Bahan-bahan (15-18 biji):
425gm tepung roti
60gm gula pasir
2/3 camt garam
3 camt yis
55gm (1 biji saiz sederhana) telur
128ml susu segar
125gm water roux starter - lihat resepi disini
33gm mentega

sedikit olive oil atau mentega - untuk sapuan atas roti
inti tuna/sardin secukupnya - inti ikut selera masing2

cara:
  • satukan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam bergantung pada jenis BM
  • setelah siap keluarkan doh dari BM dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • kemudian bahagikan doh kepada beberapa bahagian dengan setiap satu seberat 55/60gm (saiz bergantung pada kesukaan masing2)
  • ambil satu doh tadi dan bentukkan menjadi doh yang bulat
  • lakukan sehingga habis dan kemudian rehatkan selama 10 min
  • ambil satu doh tadi dan leperkan di atas tangan
  • letakkan 1 camt inti dan tutupkan semula doh tadi supaya menjadi bulat semula
  • susunkan di dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  • lakukan sehingga habis
  • kemudian biarkan ianya naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  • pada yang tinggal di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi di dalam oven dan letakkan dua cawan air panas
  • selepas itu bakar pada suhu 180C selama 15-18 min atau sehingga masak dan keperangan
  • setelah masak bolehlah dikeluarkan loyang tadi dan sapukan permukaan roti tadi dengan sedikit olive oli/mentega supaya permukaannya sentiasa kekal lembut

note: roti ini sentiasa lembut selepas 3 hari dan lihatlah texture roti dengan menggunakan water roux starter tanpa menggunakan bread improver

1 comments:

Sandwich Cookie Recipes said...

Hi tthanks for posting this

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin