Pages

26 January 2010

Opor daging

Bahan-bahan:
1kg daging - hiris nipis
4 cawan santan - dari 1 biji kelapa
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar gula perang atau gula merah (soft brown sugar)
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
3 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
minyak

bahan2 tumis:
2cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

bahan2 kisar:
20 tangkai cili kering
15 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3cm halia
2cm lengkuas
3 batang serai

cara:
  • gaulkan rempah kari bersama2 dengan jintan manis dan jintan putih supaya menjadi pes
  • panaskan minyak
  • tumiskan bahan2 tumis sehingga wangi
  • masukkan bahan2 kisar dan rempah daging yang telah digaulkan tadi
  • kacaukan rata
  • kemudian masukkan daging dan kacau rata sehingga nampak naik minyak
  • masukkan santan dan biarkan reneh dengan api yang kecil sehingga mendidih dan daging lembut
  • setelah itu masukkan gula, garam, asam keping dan kerisik
  • kacaukan sebati
  • biarkan sehingga naik minyak
  • padamkan api
  • angkat dan hidangkan dengan nasi putih, nasi minyak, nasi beriani, ketupat atau pulut kuning

source: k.hanieliza

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin