Pages

9 February 2010

Mango & coconut chiffon cake

Bahan-bahan:
bahan2 A:
110gm putih telur
55gm gula kastor
5gm tepung jagung

bahan2 B:
50gm telur kuning
36gm air
36gm minyak masak/canola oil
55gm tepung gandum/kek
10gm gula kastor
50gm manggo juice
25gm dried manggo - dipotong kecil
24gm kelapa parut putih atau kelapa kering

cara:
  • pukul putih telur sehingga berbuih
  • kemudian masukkan 55gm gula kastor sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi sehingga menjadi gebu
  • akhir sekali masukkan tepung jagung dan pukul cukup sekadar sebati
  • ketepikan
  • di dalam mangkuk adunan yang lain
  • satukan kuning telur, minyak, air, manggo juice, tepung dan gula kastor
  • kacaukan sehingga sebati
  • masukkan pula dried mango dan kacau rata
  • kaupbalikkan 1/3 adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur dan kacaukan sebati
  • kemudian masukkan lagi 1/2 adunan putih telur dan lakukan sehingga habis
  • masukkan kelapa parut/kering dan kacaukan rata (jangan overmix adunan)
  • tuangkan adunan ke dalam tin chiffon yang berukuran 17cm
  • bakar pada suhu 160C selama 35 min atau sehingga masak
  • padamkan api oven dan biarkan kek didalamnya selama 5 min
  • kemudian keluarkan loyang kek tadi dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari loyang
  • potong dan hidangkan

note: petua untuk mendapatkan chiffon kek yang cantik jangan digris atau dilapik tin kek. cukup sekadar dilap dengan kain bersih. Dasar dan dinding acuan yang tidak bergris akan membantu 'memegang' kek yang di dalam proses mengembang naik. Chiffon kek yang cantik akan menghasilkan kek yang gebu, ringan dan berongga

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin