Pages

6 June 2010

Cucur udang resepi III

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan air atau secukupnya
1 biji telur
1 sudu teh yis
1 labu bawang besar - didadu kecil
daun saderi/daun kucai/daun bawang - hiris
taugeh secukupnya
sedikit serbuk kunyit - untuk dapatkan warna kuning jika suka
1 sudu teh garam atau secukupnya
udang secukupnya

cara:
  • campurkan semua bahan kecuali udang sehingga sebati
  • perapkan adunan sehingga naik sedikit lebih kurang 1/2 jam
  • panaskan minyak yang banyak di dalam kuali
  • letakkan senduk bulat di dalam minyak dan biarkan sehingga senduk panas
  • ambil sedikit adunan dan letakkan di dalam senduk panas tadi
  • letakkan seekor udang ke atas adunan dan tekan2kan sedikit
  • masukkan senduk ke dalam kuali dan biarkan sehingga kuih tertanggal sendiri atau kuis dengan lidi/chopstick/pisau supaya kuih lekang dari senduk
  • gorenglah cucur sehingga masak dan keperangan
  • lakukan sehingga habis adunan
  • biarkan sejuk sedikit barulah dipotong dan hidangkan dengan kuah cili

source: k.nor, secubit garam

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin