Pages

18 July 2010

Sup bebola ikan & petola

Bahan-bahan:
1 biji petola - dibuang kulit dan dipotong mengikut suka
1 paket bebola ikan - dibelah 2 atau 4
1 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 paket suun - direndam
sedikit daun sup & daun bawang - dihiris
1 sudu teh campuran serbuk lada sulah & lada hitam
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
air secukupnya

cara:
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau
  • kemudian masukkan air mengikut sukatan sendiri
  • apabila mendidih masukkan serbuk lada sulah, lada hitam, petola dan bebola ikan
  • kacau rata
  • biarkan mendidih sekali lagi
  • kemudian masukkan garam dan akhir sekali masukkan suun
  • hidangkan sup bersama dengan hirisan daun sup dan daun bawang
  • sedap dihidangkan panas2 bersama dengan nasi putih dan sambal

source: buku selera ramadhan, rubiah suparman

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin