Pages

17 August 2010

Basic chiffon cake

Bahan-bahan:
Bahan2 A:
4 biji telur kuning
115ml air
85ml minyak
1/4 camt garam
100gm gula pasir - kalau tak suka berapa manis boleh kurangkan kepada 80gm sahaja
150gm tepung gandum
1 camt baking powder

Bahan2 B:
4 biji putih telur
90gm gula pasir - boleh kurangkan kepada 70-80gm
1/8 camt cream of tartar

1 camt pandan emulco/strawberry emulco/blueberry emulco - perasa ikut selera masing2

cara:


  • ayakkan tepung gandum dengan baking powder dan ketepikan
  • satukan bahan2 A ke dalam mangkuk adunan dan pukulkan dengan menggunakan hand whisker sehingga sebati
  • ketepikan
  • kemudian pukul pula putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
  • kemudian masukkan sedikit demi sedikit gula sambil dipukul sehingga kental (pastikan apabila di terbalikkan mangkuk adunan tidak jatuh)
  • kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan bahan2 A sehingga sebati
  • kemudian masukkan perasa yang disukai dan kacaukan rata
  • tuangkan ke dalam loyang kek chiffon bersaiz 20cm atau 23cm
  • bakar pada suhu 175C selama 40 min atau sehingga masak

note: pastikan loyang jangan digriskan hanya sekadar mengelapkan sahaja

source: alex goh (cara diubah ikut style sendiri)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin