Pages

15 August 2010

Ikan bakar portugis resepi II

Bahan-bahan (hidangan 4-6 orang):
1 ekor ikan bawal/siakap atau ikan apa2 yg disukai - seberat dalam 600gm
1 helai daun pisang - kalau tiada boleh guna aluminium foil
1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
1/2 sudu besar kicap pekat
60ml atau 1/4 cawan minyak
garam dan gula secukup rasa

bahan2 kisar halus:
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 biji bawang merah
1 batang serai
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar serbuk cili
2 helai daun limau purut

cara:

  • layurkan daun pisang di atas api kecil sehingga lembut
  • ketepikan
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • tumiskan bahan2 kisar di atas api yang kecil sehingga wangi
  • tambahkan jus limau, kicap, garam dan gula secukup rasa
  • kacaukan rata
  • lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkuskan ikan dengan daun pisang atau aluminium foil
  • bakar pada suhu 180C selama 20 min atau panggang di atas bara api

source: chef wan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin