Pages

6 August 2010

Kacang kuda pedas

Bahan-bahan:
500gm kacang kuda yang telah direbus - lihat resepi disini
2 biji bawang merah - dikisar/tumbuk halus
2 ulas bawang putih - dikisar/tumbuk halus
10 sudu besar cili kisar - kepedasan bergantung pada selea masing2
1 tangkai daun kari
2 sudu besar air asam jawa
sedikit air
garam, gula dan perasa secukupnya
4 sudu besar minyak

cara:
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • tumiskan kedua2 bawang dan daun kari sehingga wangi
  • masukkan cili kisar, kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyak
  • kemudian masukkan sedikit air
  • masukkan air asam jawa, gula, garam dan perasa secukup rasa
  • akhir sekali masukkan kacang kuda rebus, kacaukan rata dan masak sehingga kering

source: delila, myr

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin