Pages

1 August 2010

Laksa johor resepi III

Bahan-bahan:
1 paket spaghetti - direbus
1 batang timun
Taugeh secukupnya
Daun kesum secukupnya - dihiris
sambal belacan secukupnya
Lobak jeruk secukupnya
Limau sambal secukupnya

Bahan2 untuk kuah:
300gm ikan tenggiri - dalam 2 keping saiz besar
250gm udang
2 batang serai - dititik
2 ulas bawang putih - diketuk
1/2 inci halia - diketuk
3 sudu besar rempah kari ikan
1 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor/keping
1 tangkai daun selasih
garam dan gula secukup rasa

bahan2 kisar:
10 helai cili kering
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu kecil serbuk/biji ketumbar
2 sudu kecil serbuk/biji jintan manis
2 sudu kecil serbuk/biji jintan putih

cara:
  • campurkan bahan2 kisar dengan rempah kari ikan, serai dan ketepikan
  • rebuskan udang, ikan tenggiri bersama2 dengan bawang putih dan halia sehingga lembut
  • biarkan sejuk dan kisarkan bersama2 dengan sedikit air rebusan dan daun selasih
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bahan2 kisar yg telah dicampurkan dengan rempah kari dan serai sehingga wangi dan garing
  • masukkan santan, 1/2 atau 1 cawan air rebusan (bergantung pada kepekatan masing2) dan kacau rata
  • biarkan sehingga mendidih
  • kemudian masukkan isi ikan, udang yang telah dikisar dan kacaukan rata
  • akhir sekali masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
  • kacaukan rata
  • apabila kuah dah betul2 mesra bolehlah dipadamkan api
  • hidangkan bersama2 dengan spaghetti dan bahan2 sampingan

source: k.tie

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin