Pages

20 August 2010

Pulut seri kaya bakar

Bahan-bahan:
Bahan-bahan lapisan bawah:
2 cawan beras pulut
2 cawan santan
garam secukup rasa

Bahan-bahan lapisan atas:
5 biji telur ayam
1 1/4 cawan santan pekat
1/2 cawan gula pasir
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air daun pandan
secubit garam

cara:


  • untuk lapisan atas, bersihkan pulut dan rendamkan beberapa jam atau semalaman
  • kemudian toskan
  • masukkan ke dalam loyang bersama santan serta garam dan kukuskan sehingga masak lebih kurang 30 min
  • kemudian tekan pulut yang sudah dimasak di dalam loyang sehingga padat dan ketepikan
  • untuk lapisan bawah, campurkan kesemua bahan ke dalam pengisar
  • kemudian kisarkan sehingga semuanya sebati atau boleh juga dimasukkan di dalam mangkuk dan dikacau sehingga sebati
  • tapiskan dan tuangkan ke atas pulut tadi
  • kukus sekali lagi sehingga lapisan atas masak
  • kemudian bakar di dalam oven dengan menggunakan api atas sahaja (grill) selama 3-5 min atau keperangan (kepanasan suhu oven bergantung pada jenis oven masing-masing)
  • bila sudah siap biarkan sejuk barulah dipotong dan dihidangkan

source: majalah saji (cara telah diubah sedikit mengikut cara sendiri)

2 comments:

Unknown said...

hallamak..
sedap nye pulut dia yang bawah tu..

Susan said...

Most of the time I don’t make comments on websites, but I'd like to say that this article really forced me to do so. Really nice post! Can you guess how much these celebrities are worth? Test your knowledge with Celebrity net worth.

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin